top of page
  • Jaroslav Krezek

Cena produktové fotografie: Kolik stojí produktové focení?

Produktové fotky jsou skvělá investice, která se vyplatí (a vrátí). To vám potvrdí každý, kdo už v minulosti služeb produktového fotografa využil. Kolik ale produktové focení stojí? To je otázka, kterou si určitě pokládáte, pokud o produktovém focení uvažujete. Pojďme na ni co možná nejstručněji odpovědět.


Produktové focení v Brně – Cena produktového focení

Důvod, proč je cena produktového focení u většiny fotografů těžko dohledatelná, je jednoduchý – nejde určit paušálně. Zatímco třeba u focení portrétů je snadné sestavit balíčky a určit cenu jedné fotky, u produktové fotografie je situace mnohem obtížnější. Fotograf vám je schopen udělat cenovou kalkulaci až poté, co mu sdělíte podrobnosti. Proč to tak je?


Záleží na více faktorech, rozebereme si ty podle mě nejdůležitější, které ovlivňují výslednou cenu. Jsou to:


  1. náročnost produktu,

  2. náročnost přípravy,

  3. množství retuší,

  4. počet produktů (fotek).

Náročnost produktu

Začneme tím hlavním – vaším produktem. Cenu produktových fotek bude ovlivňovat to, jak těžké je produkt vyfotit. Je zboží, které není na focení náročné, ale s některým je prostě potíž a fotografovi focení déle trvá, což se promítne do ceny. 


Obecně jsou nejsložitější třeba lesklé předměty (obzvlášť pokud chcete odlesky úplně odstranit), produkty vyžadující velkou přípravu před focením (chytá se na ně spousta prachu, případně je nutné je například podlepovat či jinak aranžovat a podobně) nebo produkty, které jsou hodně rozměrné a je s nimi těžká manipulace, popřípadě prostě zabírají moc místa a je potřeba se s tím technicky vypořádat.  


Kolik stojí produktové focení

Náročnost přípravy

Teď už není řeč o náročnosti práce s produktem samotným, ale spíše se vším okolo. Tedy s ateliérovým svícením, přípravou scény, sháněním rekvizit, případně modelů, kteří budou s produktem pózovat a podobně. Cenu bude ovlivňovat, jak náročné je pro fotografa vše k focení vymyslet a nachystat tak, aby to do sebe zapadlo a na fotce to „fungovalo“.


Produkt na čistě bílém (nebo jinak jednobarevném) pozadí bez stylingu na e-shop tak bude spadat do méně náročné (a tedy levnější) kategorie. Pokud ale chcete aranžované fotky s množstvím rekvizit a náročnějším svícením nebo dokonce focení na lokaci s modely, už si připlatíte. Do ceny se totiž započítají i produkční náklady (nákup rekvizit, honoráře pro modely, vizážistka, cestovní náklady apod.) a také čas, který fotograf přípravou stráví. Všechny tyto částky si samozřejmě s fotografem odsouhlasíte předem.


Cena produktové fotografie

Množství retuší

Focením práce fotografa nekončí, i když si to mnoho lidí myslí. Po nafocení fotek je práce spíše někde v polovině, v některých případech teprve na začátku. Čeká nás totiž ještě retuš, která je v produktové fotografii zásadní. Množství potřebných retuší (tedy počet hodin, které fotograf stráví u počítače) se do ceny samozřejmě promítne také.


U nejjednodušších fotek je retuší minimum. Občas stačí základní úpravy a vyvolání RAWů v kombinaci s retuší několika smítek a je hotovo. Takové fotky jsou potom levnější. Většinou to ale tak jednoduché není. U složitějších kompozic nebo montáží je potřeba mnohem více retušérské práce a zpracování jedné fotky může trvat celé hodiny.


Aby fotograf správně určil cenu, musí vědět, jak složité budou počítačové úpravy. Zkušení fotografové tohle snadno spočítají, když budou vědět, jaké produkty a jakým způsobem (vizte předchozí body) budete chtít fotit. Podle toho se totiž dá odvodit, kolik úprav budou fotky vyžadovat.


Kolik stojí produktový fotograf?

Počet produktů (fotek)

V produktovém focení platí nepřímá úměra – čím více fotek, tím nižší jednotková cena. Je to tak z několika důvodů, uvedu dva hlavní. První důvod je, že nějaký čas (a tedy i peníze) stojí už samotné nachystání ateliéru k focení. Tedy příprava svícení, fotopozadí a různých pomůcek, zkoušení, jestli vše na fotkách vypadá jak má a podobně. Cena za tento čas se započítává do finální částky za focení, tedy u většího množství produktů se rozpočítá do více položek, což snižuje jednotkovou cenu.


Druhým důvodem je úspora času a nákladů. Nejen focení, ale i domluva s klientem, předávání produktů a všechna související korespondence si nějaký čas vezmou. Fotografovi se víc vyplatí vyfotit 100 produktů v jedné várce od jednoho klienta, než mít 10 klientů a pro každého udělat 10 fotek (a domlouvat tak focení desetkrát). Nemluvě o tom, že náklady na marketing jsou menší na získání jednoho klienta než na získání 10 klientů. Toto se potom do ceny příznivě promítá.


Cena produktové fotografie: kolik stojí produktové focení?

Shrnutí

Doufám, že vám článek pomohl zorientovat se v tom, jak se cena produktového focení tvoří a proč nejde určit paušálně. Já osobně ve svém ceníku na webu uvádím pouze rozmezí, v jakém se ceny za jednu fotku nejčastěji pohybují, aby měli klienti alespoň rámcovou představu. 


Přesnou kalkulaci ale dělám vždy až poté, co mě klient osloví a zjistím od něj hlavní informace – co budeme fotit, jak to budeme fotit a kolik toho bude. Teprve na základě těchto informací jsem totiž schopen cenu přesně určit.


Hledáte produktového fotografa pro Brno a okolí? Mrkněte na moje portfolio a pokud vás zaujme, napište a domluvíme se. Kalkulace je samozřejmě úplně zdarma. :)

53 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page