top of page
Jaroslav Krezek

Co si obléknout na focení? Tipy z pohledu fotografa

Aktualizováno: 29. 12. 2023

Už jste si vybrali fotografa a máte i domluvený termín focení, ale teď váháte, co si vzít na sebe? Přečtěte si pár tipů z pohledu fotografa, které vám pomůžou v rozhodování.


Mít při focení portrétu správné oblečení je velmi důležité. Ale není třeba se hned lekat – volnost, kterou ve výběru správného outfitu máte, je velká. Nějaká ta omezení ale přece jen jsou a je dobré je znát.


Oblečte si to, v čem se cítíte dobře

Toto je nejdůležitější rada ze všech. Na portrétu budete vypadat dobře jenom tehdy, když se budete dobře i cítit. Vybírejte si tak na focení jenom to oblečení, které rádi nosíte, cítíte se v něm dobře a které vystihuje vaši osobnost. Zapomeňte na to, že byste měli mít jedno oblečení na nošení a jiné na focení.


Oblečení, ve kterém se budete fotit, byste měli znát. Neberte si na focení nové šaty nebo košili, kterou jste si vyzkoušeli jen jednou v kabince v obchodě. Pak totiž můžete až při fotografování zjistit, že vás oblečení škrtí, nelichotí vaší postavě nebo je vám nepříjemný materiál, ze kterého je ušité. To všechno se projeví na tom, jak budete na fotce vypadat. Dokonce ani výrazu v obličeji moc nepomůže, když budete muset zadržovat dech, aby vám neuletěly knoflíky.



Samozřejmě není špatný nápad pořídit si na focení pěkné nové oblečení. Ale určitě byste ho měli aspoň jeden den před focením nosit, abyste si na něj zvykli.


Přizpůsobte oděv stylu focení

Tohle se zdá být na první pohled jasné – když budete chtít vyfotit třeba byznys portrét, asi si neoblečete tepláky a sepranou mikinu s kapucí, ale zvolíte spíše formální oblečení. Ale přesto je dobré zamyslet se nad výběrem ještě jednou a důkladněji. Opravdu potřebujete na profesní síť fotku v obleku, když jste ho na sobě v práci nebo při jednání s klientem nikdy neměli?



Dejte si pozor, ať formálnost nebo neformálnost oděvu nepřeženete. Oblečení by mělo být vždy přirozené a přiměřené, jenom tak bude portrét vystihovat vaši osobnost a prezentovat vás jako člověka, který nic nepředstírá.


Pozor na potisky

Pokud chcete neformální portrét a nosíte výhradně oblečení s velkými potisky značek nebo s obrázky, je všechno v pořádku – oděv bude korespondovat s vaší osobností a tak to má být.


Obecně je ale lepší k fotografovi zvolit oblečení bez výrazných potisků, které poutají mnoho pozornosti. Člověk, který se bude na fotku dívat, se tak nebude tolik zaměřovat na vás, ale oko mu budou vázat obrázky a nápisy na vašem oděvu. V nepotištěném oblečení tak lépe vyniknete.



Jaké barvy si na focení obléknout

Ohledně barev je svoboda výběru velká, ale několik omezení tu přece jenom je. V první řadě platí totéž co o potiscích – barva by neměla být tak křiklavá a výrazná, aby odváděla pozornost od vás samotných.


Také je dobré myslet na to, v jakém prostředí se budete fotit. Například ven na louku asi nebudou příliš vhodné zelené šaty, které splynou se zelenou trávou. Pokud chcete portrét na bílém pozadí, nebude ideální vzít si bílé triko. Na druhou stranu třeba na černém pozadí není černá košile problém – dá se pěkně zvýraznit správným svícením.



Myslete na to, aby barva oblečení byla oproti okolí kontrastní nebo aby se s okolím doplňovala. Skvělý nápad je vzít si na focení více kousků oblečení a v průběhu se převléknout – v ateliéru a často ani venku to není problém a budete tak mít pestřejší sérii fotek.


Drobné vzory? Na focení raději ne

Poslední tip se týká nežádoucího jevu, kterému se říká moiré [moaré]. Projevuje se na drobných vzorech na oblečení, například na jemných proužcích nebo kostičkách. Zjednodušeně jde o to, že síť, kterou tento jemný vzor tvoří, se dostane do konfliktu se sítí pixelů na snímači fotoaparátu. Výsledkem je obrazová vada, kterou vidíte na obrázku níže.



Tak hurá fotit!

Jak vidíte, výběr toho správného oblečení na focení není vůbec těžký. Až na pár omezení máte skoro absolutní svobodu výběru. Tak vyberte pár kousků, které si sbalíte s sebou, ale hlavně nezapomeňte sbalit i dobrou náladu – ta totiž na fotkách sluší úplně každému!


Ještě nemáte fotografa? Co takhle se objednat na focení?


102 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page